21. A valuta fogalma, főbb valutaformák és árfolyamuk

A valuta széles értelemben egy ország törvényes fizetőeszköze, azaz hivatalos pénze . Szűkebb, a mindennapokban használatos értelmében valamely ország törvényes fizetőeszköze egy másik ország fizetési forgalmában, azaz a tényleges külföldi készpénz ( érme vagy pénzjegy ). (A deviza ettől eltérően a külföldi fizetőeszközre szóló követelés, azaz például számlapénz, kötvény , csekk vagy váltó .) Története A „valuta” szó olasz eredetű, olaszul pénzt, értéket jelentő szó a nemzetközi pénzforgalom kifejlődésével, a modern kapitalizmus kialakulásával vált használatossá a magyar nyelvben. A pénz történelmileg többnyire nemesfém , arany vagy ezüst volt, ami saját értékkel rendelkezett. A pénzforgalom növekvő szükségleteinek kielégítésére a 19. században már nem volt elegendő nemesfém a világon. Bevezették a papírpénzt, azonban az állami bankok kezességet vállaltak az általuk kibocsátott papírpénz nemesfémre, általában aranyra való átváltására, azaz ezek a pénzek aranyalapúak

20. A külkereskedelem fajtái, lehetőségei, veszélyei és korlátai


A külkereskedelem résztvevői

A nemzetközi kereskedelem résztvevői: vállalkozások, kereskedők, vállalatok, stb.
Csoportosíthatók:
tevékenységük jellege szerint: termelő (felhasználó), kereskedő vállalatok (exportra, importra, tranzitra (közvetítés) szakosodnak
jogi szempontból: magánszemélyek, jogi személyek és ezek társulásai
A külkereskedelmi ügylet és típusai
Külkereskedelmi ügyletkötés: minden olyan üzleti tevékenység, amelynek egyik résztvevője belföldi, másik résztvevője külföldi (17. o.).
Külkereskedelmi ügylet: a külkereskedelmi szerződés előkészítése, megkötése és teljesítése (lebonyolítása). Magyarországon a külkereskedelmi ügylet fogalmát a Külkereskedelmi Törvény határozza meg (1974. évi III. törvény a külkereskedelemről, többször módosítva). A törvény szerint a külker ügylet tárgya lehet:
áruk adásvétele, cseréje, bérlete, raktározása, bizományba vétele, ill. e tevékenységekre opciós jogok adása v. megszerzése;
vállalkozási tevékenység;
anyagi értéket képviselő jog átruházása, annak hasznosítására v. bizományba vételére (adására) vonatkozó megállapodás;
nemzetközi termelési és kereskedelmi együttműködés és szakosítás;
külföldi gazdasági vállalkozás;
külföldiek kereskedelmi tevékenysége.
Nem minősülnek külkereskedelmi tevékenységnek a következők:
áruforgalom és szolgáltatások a természetes személyek szükségletei körében;
a bank- és biztosítási tevékenység;
a postai és távközlési szolgáltatások;
a személyfuvarozási szolgáltatások;
az idegenforgalom és a jogszabályban meghatározott más nemzetközi gazdasági tev-ek.

Ügylettípusok:
Hagyományos (egyszerű) adásvételi ügyletek (az ügyletek alaptípusa):
export (kiviteli) / import (behozatali): áru adásvétele pénz ellenében, mozzanatai: előkészítés, létrehozás, lebonyolítás.
Külkereskedelmi adásvételi ügyletről beszélünk, ha a szerződő felek egyike külföldi (devizakülföldi).
Különleges áruügyletek:
Re-export ügyletek
Legalább 3 ország kereskedői között létrejött ügylet (nem reexport, ha a 3 országból 2 az EU tagállama). Ügyletkötés tárgya szerint megkülönböztetünk:
re-export ügylet: áru adásvétele, viszonteladói szerepkörben (cél: haszonszerzés, fuvarköltség megtakarítás, stb.) Az ügyletkötés lényege: a re-exportőr (viszonteladó) külföldön árut vásárol és ugyanazt az árut egy másik külföldi országban lévő vevőjének adja el.

A re-exportőr tevékenységének jellemzői:
  • mindig külföldön vásárol és külföldön értékesíti az árut, de másutt vesz, mint ahol elad;
  • ugyanazt az árut adja tovább, amit vett, rendszerint változatlan formában;
  • rendszerint „íróasztal” kereskedő, az árut nem s látja, csak az okmányaival dolgozik;
  • szállítóival és vevőivel nem feltétlenül törekszik tartós üzleti kapcsolatra, üzletkötései gyakran esetiek;
  • rendszerint nem specializálódik egyes árufajták adásvételére;
  • többnyire olcsóbb vásárlási és drágább értékesítési lehetőségekben gondolkodik;
  • ügyletkötései nem feltétlenül legálisak, ezért kockázatai az adásvételi ügyletek szokásos kockázatainál nagyobbak lehetnek.
Árukockázat: fedezetlen vételi ügylet kötése, az áru a nyakán marad.
Árkockázat: profitszerzés reményében köti meg az importügyletet, de az árut a vártnál alacsonyabb áron tudja exportálni. Hasonló a helyzet, ha előre elad fix áron olyan árut, amit még nem tudott megvenni, tehát annak vételárát még nem ismeri.
Fedezetlenség kockázata: fedezetlen eladási ügyletnél mindig számolni kell azzal, hogy az eladott árut nem tudja megvásárolni.
Indiszkréció kockázata: titkolt vagy tiltott re-exportnál felmerül a veszélye, hogy a re-export ténye indiszkréció folytán kiderül (a csomagolásból, a papírokból, a munkatársak vagy ügyfelek fecsegése miatt). Súlyos büntetést, akár börtönbüntetést vonhat maga után.
A re-export ügyletek finanszírozása:
Az ügyletet alapesetben a re-exportőr finanszírozza. Az importárut megveszi és a pénze mindaddig az áruban fekszik, amíg annak ellenértékét a vevője ki nem fizette. Más megoldások is vannak, pl. a re-exportőr az árut készpénzért adja el, de olyan futamidejű hitelben vásárolja meg (váltófedezet, egyéb biztosíték), hogy az exportügylet bevételéből tudja megfizetni az importáru vételárát.
tranzitügylet: olyan re-export típusú ügylet, ahol valamilyen külső ok – állami szabályozás – bírja rá az ügylet résztvevőit egy harmadik országbeli kreskedő formális bekapcsolására. Az eladó és vevő között közvetítésre vállalkozó kereskedő nevének és kereskedelmi papírjainak felhasználhatósága, ahol a tranzit kereskedő formálisan vevőként és eladóként lép fel. (Az eladó és vevő ügyletet szeretne kötni, de a hatósági előírások, vagy egyéb okok ezt nem teszik lehetővé. Egy harmadik ország kereskedője adja a nevét az ügylethez.)
A tranzitügylet lebonyolításának feltételei:
  • a bekapcsolódó tranzitkereskedő olyan ország kereskedője legyen, amely országban lehetséges az import az eladó országából és ahonnan lehetséges az export a vevő országába;
  • a tranzitkereskedő hajlandó legyen színlelni mindkét irányú ügyletkötést, formálisan előbb vevőként, majd eladóként fellépni, hajlandó mindkét ügylethez a nevét és papírjait adni, továbbá jutalék ellenében a lebukás kockázatait is vállalni. (Minden szóban történik, elkerülve az írásos nyomokat, amelyek lebukáshoz vezethetnek.)
switch-ügylet: első megközelítésre sok hasonlóságot mutat a re-export ügylettel, hiszen az egyik ország áruja egy másik ország kereskedőjének a közreműködésével egy harmadik országban talál vevőre. A közvetítő és kezdeményező a switch-kereskedő, aki az egyik irányban formálisan vevőként, a másik irányban formálisan eladóként lép fel.
A switch és a re-export közötti lényeges különbségek:
az ügylet alapja az országok közötti bilaterális klíring-kapcsolat. A bilaterális klíring-kapcsolatban álló országok az egymás közötti áruforgalmat valuta formájában nem létező számlapénzben – klíringdevizában – számolják el. A switch-ügylet során a klíring-devizának az átváltása történik konvertibilis devizára. (switch = (át)kapcsolás)
A switch-kereslkedő formálisan ugyan mindig árut vesz és ad el, valójában azonban országának a bilaterális klíringkapcsolatban lévő klíringdeviza-követelését (devizadiszponibilitását) értékesíti, vagy állama klíringdevizában fennálló tartozását törleszti.
A switch-ügylet változatai:
- bemeneteli: konvertibilis devizáért vásárol, klíringdevizáért adja tovább;
- kijöveteli: klíringdevizáért vásárol és konvertibilis devizáért ad el;
- körswitch: a bemeneteli és kijöveteli ügyletek összekapcsolása révén jön létre az ügylet haszonszerzés céljából.
3. Nemzetközi csereügyletek
A nemzetek közötti cserekereskedelem három szinten valósul meg: államok között, bankok között, illetve vállalatok között.
Típusai:
barter: szűkebb értelemben vett klasszikus cserekereskedés, ahol az árucseréhez nem kapcsolódik pénz; az árukat nem pénzben, hanem mennyiségben kapcsolják össze. Árut áruért cserélnek. Jellemzői: nincs pénzmozgás, az árut 100%-san áruval kell ellentételezni. Harmadik felet nem kapcsolnak be; szigorúan bilaterális megállapodás.
kompenzációs ügylet: olyan csereügylet, ahol az áru, áru ellenében cserélődik, de ahol a kétirányú szállítások értékét valutában is kifejezik. Az árumozgást egyetlen szerződésben szabályozzák. Beszélhetünk teljes vagy részleges kompenzációról. Teljes: árut áruért, ugyanolyan értékben; részleges: a szállított áru értékének bizonyos százalékát ellentételezi a másik fél áruval, a fennmaradó hányadra más fizetési módban (konvertibilis valuta) állapodnak meg.
ellenügylet (viszontvásárlás): két szerződés jön létre a felek között, az egyik az eredeti áruszállításra, a másik a viszontvásárlásra vonatkozik. A két szerződés egymást feltételezi. Mindkét áruszállításhoz pénzmozgás is kapcsolódik. Aki előbb exportál, az az árujára vonatkozó adásvételi szerződésben arra kötelezi magát, hogy áruja értékének meghatározott százalékáért vevőjétől árut vásárol, meghatározott időn belül.
visszavásárlás (buy back): a kapcsolt ügyletek hosszú lejáratú formája. A berendezéseket, gyárakat exportáló vállalat (rendszerint fejlett országbeli) abban állapodik meg partnerével (rendszerint fejlődő ország vállalatával), hogy az a berendezés értékét, vagy annak meghatározott hányadát a berendezéssel előállított, kitermelt termékkel fizeti meg. Pl. kulcsrakész üzemek exportja (pay as you earn). Általában hosszú lejáratú hitelekkel finanszírozzák az ilyen ügyleteket (5-25 év).
offset: a visszavásárlásos ügyletek változata, amely a rendkívül nagy értékű, stratégiailag kiemelt fontosságú berendezések, technológiák exportjához kötődik, pl. repülőgépipar, hadászat, űrkutatás. Sajátossága: az eladó rendszerint nem csak abban állapodik meg a vevővel, hogy az ellenérték egy részéért annak áruit megvásárolja, hanem abban is, hogy az általa exportált áru ellenértékének egy részét a cserepartner országában beruházza, rendszerint infrastruktúra fejlesztésére fordítja.

Különleges külkereskedelmi ügyletek:
Szellemi termékek adásvétele
Az adásvétel tárgya az áru mellett szellemi termék is lehet. A szellemi termékek, szellemi jogalkotások jogvédelem alá vonhatók az egyes országok nemzeti szabályozásai, ill. a vonatkozó nemzetközi egyezmények szerint. Szerzői jogvédelemről beszélhetünk irodalmi, művészeti, tudományos alkotások esetében, iparjogvédelemről pedig találmányok, újítások, ipari minták, védjegyek, eredet megjelölések, stb. esetén.
licencia és know-how ügyletek
Szellemi termék, tudás, műszaki ismeret, gyártási technológia, iparjogvédelem alá tartozó szabadalmak és nem szabadalmaztatott műszaki eljárások adásvétele. A szabadalmaztatás kizárólagos alkalmazási jogot biztosít a szabadalom tulajdonosának. Licencia: a használati jog eladása, vétele. Know-how (tudni hogyan, „fortély”): értéket képviselő műszaki tudás, módszer, technológia, amely meghatározott szakmai körben ismeretes, mások számára nem hozzáférhető, nem publikált, de iparjogvédelem alá nem vont. Alkalmazása: licenciával együtt vagy önállóan.
Mindkét ügylet alkalmas lehet arra, hogy egy vállalkozás bejusson egy olyan piacra, ahol a licencia révén előállított termékekkel nem tus megjelenni, vagy annak piaci forgalmazásához, a műszaki vevőszolgálathoz hálózatot nem tud, vagy nem akar kiépíteni. A nemzetközi licencia kereskedelemben az áruk adásvételétől eltérően alakul az ellenérték kiegyenlítése:
egyszeri fizetés egy összegben (lump sum megállapodás)
meghatározott mértékű licenciadíj folyamatos fizetése (royalty) TIPIKUS
fix összegben meghatározott eladási ár, részletfizetéssel kombinálva
fix összegű vételár függetlenül a tényleges termeléstől, és royalty a mindenkori értékesítés után.

lízingügylet: termelőeszköz-bérlet, gépek, berendezések bérlete.
pénzügyi (finanszírozási) lízing: a bérbe adott berendezés használata biztosított a bérbevevő részére a hasznos élettartam alatt. A bérbevevő ez idő alatt felel a karbantartásért, a bérleti idő leteltével elővásárlási jogot szerez.
működési (operatív) lízing: időtartama rövidebb. A bérbeadó számára a bérleti díjból és végül a gép értékesítéséből térül meg a befektetés, a bérbevevőnek azért hasznos az ügylet, mert ily módon biztosítani tudja a rövidebb ideig tartó állóeszközigényét, vagy mindig a legmodernebb technikai berendezést lízingeli.
különféle szolgáltatásokra kötött ügyletek

Különleges áruügyletek:
kapcsolt ügylet: kompenzációs ügylet keretében történő egyszerű árucsere valuta- vagy devizafizetés nélkül. Két vagy több kereskedő cserél árut egyenlő értékben. Adresszációs ügylet keretében kölcsönös áruszállítás történik az áru ellenértékének kifizetésével (mindkét fél részéről). Nem követelmény az azonos értékű áruk cseréje.
bérmunka és feldolgozásos: egyik ország vállalata fizetés ellenében késztermékként dolgozza fel egy másik ország áruját. (aktív bérmunka: a feldolgozó szempontjából – behozatali előjegyzés, passzív bérmunka: a bérmunkáltató szempontjából – kiviteli előjegyzés)
lecseréléses: egy export- és egy importügyletből áll. Nem ugyanazt az árut exportálják, amit importálnak. Általában a jó, eladható áru megy ki, a belföldi fogyasztás kielégítése céljából valamely más áru jön be.
taktikai ügylet: az importőr nem akkor vásárolja meg az árut, amikor a konkrét igény jelentkezik, hanem amikor olcsóbban tudja beszerezni (előrehozott vásárlás – késleltetett eladás – plusz raktározási költség).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

21. A valuta fogalma, főbb valutaformák és árfolyamuk

25. A pénzkereslet, a pénzkínálat, a pénzpiac egyensúlya